Kasza bulgur – właściwości
- 204 Views
- Redaktor miszu.pl
- 9 października 2020
- Informacje o odżywkach treningowych
Kasza bulgur to jedna z najstarszych odmian kaszy, używana w bliskowschodniej kuchni już od ponad 4 tysięcy lat. Obok ryżu podstawowy składnik tamtejszej diety. Posiada wiele cennych właściwości i korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera dużo błonnika (4, 5 g/100 g), jest mało kaloryczna (100 g ugotowanej kaszy dostarcza 83 kcal), jest bogata w magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Wpływa więc pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, metabolizm, dobre samopoczucie, układ trawienny, wspomaga układ nerwowy. Kasza bulgur posiada niski indeks glikemiczny, jest bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę oraz polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego. Stanowi pożądany składnik diety odchudzającej z uwagi na niską zawartość tłuszczy i sporą ilość błonnika. Daje uczucie sytości na długo. Kasza może zastąpić ziemniaki czy makaron. Może stanowić składnik sałatek, może być podana z warzywami i/lub mięsem, można z niej przyrządzić np. kotlety czy pierogi albo dania na słodko.

- 12 stycznia 2021
Trening na masę mięśniową dla początkującego
- 9 października 2020
Kasza bulgur – właściwości
- 7 sierpnia 2020
Przekąska batony proteinowe
- 24 czerwca 2020
Trening na masę mięśniową dla początkującego
Kasza bulgur – właściwości
Przekąska batony proteinowe
Białko w treningu
Jabłczan kreatyny efekty po nim ?
Skuteczne sposoby na tricepsa
Zalety cynamonu
Zaparcia czy są efektem braku błonnika ?