Kasza bulgur – właściwości
- 691 Views
- Redaktor miszu.pl
- 9 października 2020
- Informacje o odżywkach treningowych
Kasza bulgur to jedna z najstarszych odmian kaszy, używana w bliskowschodniej kuchni już od ponad 4 tysięcy lat. Obok ryżu podstawowy składnik tamtejszej diety. Posiada wiele cennych właściwości i korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera dużo błonnika (4, 5 g/100 g), jest mało kaloryczna (100 g ugotowanej kaszy dostarcza 83 kcal), jest bogata w magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Wpływa więc pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, metabolizm, dobre samopoczucie, układ trawienny, wspomaga układ nerwowy. Kasza bulgur posiada niski indeks glikemiczny, jest bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę oraz polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego. Stanowi pożądany składnik diety odchudzającej z uwagi na niską zawartość tłuszczy i sporą ilość błonnika. Daje uczucie sytości na długo. Kasza może zastąpić ziemniaki czy makaron. Może stanowić składnik sałatek, może być podana z warzywami i/lub mięsem, można z niej przyrządzić np. kotlety czy pierogi albo dania na słodko.

- 6 kwietnia 2022
Jaka jest rola odżywek dla sportowców
- 22 marca 2022
Odżywki na „rzeźbę” – informacje dla początkujących
- 4 lutego 2022
Popularne odżywki na mięśnie
- 16 stycznia 2022
Jaka jest rola odżywek dla sportowców
Odżywki na „rzeźbę” – informacje dla początkujących
Popularne odżywki na mięśnie
Odżywki węglowodanowe
Odżywki typu „bulk”
O odżywkach węglowodanowych
Odżywki dla sportowców polecane
Dobre Odżywianie sportowca