Batony proteinowe to przekąska, która w szybkim czasie zyskała dużą popularność. Jest to szybka, ale nie do końca zdrowa przekąska, która może być dobrym uzupełnieniem naszego zapotrzebowania na makroskładniki a w szczególności białko i węglowodany w dodatku są bardzo wygodne w użyciu. W ich składzie znaleźć możemy jednak również cukry proste oraz niezdrowe tłuszcze i barwniki. Wielu mówi też o tym, że batony proteinowe zawierają substancje, które mogą powodować groźne choroby. Po przekąskę tą chętnie sięgają sportowcy i fani fitnessu. Stosują je również osoby odchudzające się jako niskokaloryczny zamiennik pełnowartościowego posiłku. Białko w batonach występuje w formie na przykład białek jaj, kazeiny lub białka sojowego. Batony proteinowe zaskarbiły sobie przychylność wielu osób, jednak nie należy spożyć dużej ich ilości, ponieważ zbyt duża ilość białka może powodować problemy zdrowotne. Zdrowe batoniki o wiele niższym kosztem można zrobić samemu w domu, wykorzystując do tego na przykład płatki owsiane i bakalie.

Previous post Białko w treningu
Next post Kasza bulgur – właściwości