Zaparcia czy są efektem braku błonnika ?
- 909 Views
- Redaktor miszu.pl
- 16 stycznia 2020
- Informacje o odżywkach treningowych
Wielu specjalistów ds. zdrowia twierdzi, że zaparcia są spowodowane dietą bez błonnika, ale to jest dalekie od prawdy. Większość potraw, które konsumujemy faktycznie nie zawiera dużo włókna. Arbuzy mają tylko 2% włókna, a bez wątpienia zachowają aktywność jelita grubego, ale ciasteczka i biały chleb mają 3% błonnika i mogą powodować zaparcia. Jednakże żywność powodująca zaparcia jest zwykle potrawami przygotowanymi, bogatymi w białko i produktami mleczarskimi, a także są to produkty pszenne i produkty z dodatkowym wapniem lub żelazem. Jeśli poziomy wchłaniania wapnia podnoszą się, mięśnie dwunastnicy będą zahamowane, a więc także jest to złe dla kości. Gotowanie i przygotowywanie pokarmów bogatych w białko może powodować zaparcia u dorosłych ze względu na ogólny wpływ ciepła, które się z tym wiąże. Są one pełne beta-karabinów, które działają jak znieczulenie, powodując jeszcze większe spowolnienie jelit, tak że mogą wystąpić zaparcia. Gotowe potrawy bogate w białko rzeczywiście powodują zaparcia, takie jak tofu i sery, ryby i mięso w puszkach

- 6 kwietnia 2022
Jaka jest rola odżywek dla sportowców
- 22 marca 2022
Odżywki na „rzeźbę” – informacje dla początkujących
- 4 lutego 2022
Popularne odżywki na mięśnie
- 16 stycznia 2022
Jaka jest rola odżywek dla sportowców
Odżywki na „rzeźbę” – informacje dla początkujących
Popularne odżywki na mięśnie
Odżywki węglowodanowe
Odżywki typu „bulk”
O odżywkach węglowodanowych
Odżywki dla sportowców polecane
Dobre Odżywianie sportowca