Cynamon jest znany i ceniony przez medycynę maturalną od wielu wieków. W Europie dość powszechnie stosowano go już w średniowieczu. Jedną z jego ciekawych zalet jest moc wspomagająca odchudzanie. Cynamon ma bowiem niebagatelne znaczenie w procesie przemiany materii. Potrafi go przyspieszyć, a tym samym pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym cynamon zawiera w sobie błonnik, dzięki któremu szybciej zaczynamy mieć poczucie sytości, a także wydobywa z potraw słodki smak, dzięki czemu możemy zrezygnować z nadmiaru cukru. To wszystko ułatwia nam utrzymanie bardziej restrykcyjnej diety. Warto więc używać cynamonu jako przyprawy zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale smakuje także w napojach (można pić kawę lub kakao z dodatkiem cynamonu). Jeśli chodzi o dania z cynamonem, to najbardziej popularna jest owsianka, tym bardziej, że można ją spożywać z owocami. Cynamon to także świetny dodatek do surowych owoców. Dzięki przyprawie szybciej się nimi nasycimy, a więc i ograniczymy ilość spożywanego wraz z owocami cukru.

Previous post Zaparcia czy są efektem braku błonnika ?
Next post Skuteczne sposoby na tricepsa