Na rozwiniętym rynku suplementów również wegetarianie znajdą coś dla siebie. Profesjonalnie przygotowane odżywki białka sojowego nie odstają swoimi wartościami oraz działaniem od białka serwatkowego, czy kazeinowego. Sprawdźmy, jak się je wytwarza i czym się charakteryzują.
Odżywki białka sojowego produkowane są z nasion niemodyfikowanej genetycznie soi. Jest to warzywo bardzo popularne wśród osób nie jedzących mięsa, bądź uczulonych na produkty mleczne. Białko musi być wtedy uzupełniane z innych źródeł. Soja jest doskonałym źródłem pełnowartościowych protein, a w ekologicznej odżywce może stanowić dobrą alternatywę do mocno modyfikowanych chemicznie preparatów.
Suplementy sojowe należą do odżywek szybko przyswajalnych. Posiadają w swoim składzie glutaminę, argininę oraz BCAA, a więc kwintesencję niezbędnych aminokwasów. Dodatkowo badania wskazują, że białko sojowe ma wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu, a regularna suplementacja wyraźnie zmienia wyniki badań.

Previous post Jaka dawka odżywki węglowodanowej?
Next post Odżywki węglowodanowe – kiedy stosować i kto powinien